Co weganie i wegetarianie powinni wiedzieć o witaminie D?

witamina-D2 i jedzenie-wegetariańskie ergokalcyferol dania-wegetariańskie-obiadowe dania-wege kuchnia-wegetariańska

Także dla wegan i wegetarian witamina D jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, uczestniczy w regulacji równowagi wapniowo-fosforanowej, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed infekcjami i zapobiega wielu chorobom. W przypadku wegan i wegetarian, znajomość tego, że witamina D występuje w dwóch formach (D2 – pochodzenia roślinnego i D3 – pochodzenia zwierzęcego, lub syntetycznego), jest istotna. Stwierdzenia, że witamina D3 jest bardziej aktywną i efektywną niż witamina D2 niekoniecznie mają dobre pokrycie w badaniach, a przede wszystkim w praktyce..

Osoby spożywające dania wegetariańskie, obiady wge,  mogą mieć trudności z uzyskaniem odpowiednich ilości witaminy D z pożywienia, ponieważ większość produktów roślinnych nie zawiera tej witaminy, lub zawiera jej niewielkie ilości.

Jedzenie wegetariańskie powinno zawierać grzyby, zwłaszcza shiitake, które mogą stanowić dobre źródło witaminy D w diecie wegańskiej. Dodatkowo, produkty spożywcze wzbogacone witaminą D, takie jak mleko roślinne, płatki śniadaniowe (raczej stworzone samemu … ) , czy sok pomarańczowy, są dostępnym źródłem. Ważne jest jednak sprawdzenie etykiet i wybieranie produktów z odpowiednią formą witaminy D (D2 – ergokalcyferol, lub D3  -cholekalcyferol.

Oczywiście dieta wegetariańska to jedno, ale należy zadbać o odpowiednią ekspozycję na słońce, które jest głównym źródłem witaminy D dla człowieka. Zaleca się odsłanianie twarzy, rąk i nóg, a w miarę możliwości także inne części ciała w okresie od kwietnia do września – wtedy właściwie tylko organizm może syntetyzować cholekalcyferol i to tylko w określonych godzinach.

Kuchnia wegetariańska, ale i synteza skórna witaminy D może być ograniczona przez różne czynniki, takie jak kolor skóry, wiek, pora roku, szerokość geograficzna, zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza i stosowanie kremów z filtrem UV.

Są jednak na to rozwiązania i tanie sposoby. Obszernie opisuję to w mojej publikacji, o której poniżej.

 

W związku z tym, weganie i wegetarianie powinni regularnie monitorować poziom witaminy D we krwi i stosować suplementację w przypadku niedoboru. Zalecana dawka suplementu dla dorosłych wynosi 20-50 μg (800 – 2000 j.m.) dziennie, ale może być zwiększana w zależności od indywidualnych potrzeb.

Ważne jest wybieranie suplementów z odpowiednią formą witaminy D (D2 – pochodzenia roślinnego), Nadmiar w przypadku kontrolowanej suplementacji nie jest problemem i praktyce nie mamy z tym problemu.

Podsumowując, weganie i wegetarianie powinni zdawać sobie sprawę z tego jak istotna jest witamina D:

– jest niezbędna dla zdrowia kości, zębów, mięśni i układu odpornościowego

– występuje w dwóch formach: D2 (roślinna) i D3 (zwierzęca, lub syntetyczna)

– głównymi źródłami pokarmowymi są grzyby i produkty wzbogacone

– endogennym źródłem jest synteza skórna pod wpływem słońca

– niedobory mogą powodować naprawdę duże problemy zdrowotne.

– należy monitorować poziom witaminy D we krwi i stosować suplementację w przypadku niedoboru

– należy unikać nadmiernego spożycia i wybrać odpowiednią formę suplementu.

– jeśli się wie jak, to można syntetyzować witaminę D o każdej porze roku , dnia i o każdej godzinie 🙂

Dużo więcej na ten temat, w tym o diecie wegańskiej i suplementacji witaminą D2,  znajdziesz w ebooku: Witamina D Wszystko Co Musisz Wiedzieć O Niej I O Jej Suplementach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *